30 let rasti in razvoja podjetja Schwarzmann

Več o: SCHWARZMANN, PROJEKTIRANJE, PROIZVODNJA IN MONTAŽA OBJEKTOV, D.O.O. na:

30 let rasti in razvoja podjetja Schwarzmann

Od začetkov z enostavnimi jeklenimi konstrukcijami v domači garaži do otvoritve 9936 m2 velikega hangarja na letališču v Berlinu. 

Oktobra 2022 so naročniku predali njihov največji projekt doslej. Dvoladijski letalski hangar na berlinskem letališču je namenjen hkratnemu servisiranju kar štirih letal Airbus A320. »Zaradi velikosti in kratkih rokov sta bili na preizkusu usklajenost in prilagodljivost vseh členov v naši verigi procesov, zato si pohvale ob uspešni izvedbi projekta zasluži celotna ekipa Schwarzmann.«, pove direktor Boštjan Bevec.

Brata Jožef in Tomaž Schwarzmann sta podjetje za proizvodnjo rastlinjakov ustanovila leta 1993. Posel je kmalu prerasel domačo delavnico in najete prostore, zato se je v letu 2000 podjetje preselilo v lastne prostore v Polhovem Gradcu. Po letu 2005 so zaradi povpraševanja po šotorskih objektih preusmerili proizvodni program iz kmetijstva v industrijo. Lasten razvoj jim je omogočil vstop v zahtevnejše segmente in trge Zahodne Evrope, nominirani so bili tudi za priznanje gazela osrednje Slovenije 2019. Danes se lahko pohvalijo s preko 2100 izvedenimi objekti.

Skladiščni šotori, Industrijski šotori, Šotorske hale

Skladiščni šotori so dolga leta predstavljali glavnino izdelanih in postavljenih objektov. Vroče-pocinkana jeklena konstrukcija prekrita s PVC membrano je bila najbolj optimalna rešitev za večino skladiščnih potreb podjetij. Izrazi na trgu so se menjali od industrijskih šotorov, skladiščnih šotorov pa vse do šotorskih hal. Razvoj objektov je hitro omogočal velike razpone brez vmesnih stebrov, vse do 90 m. Šotorske hale so se izkazale za dobro rešitev tudi v drugih branžah npr. pri gospodarjenju z odpadki, lesni branži, kot pokrita parkirišča pa vse do letalskih hangarjev. 

Montažne hale

Jeklene konstrukcije so postopoma ponujali tudi v bolj zahtevnih projektih industrijskih hal in večnamenskih poslovnih objektov. Montažne hale so izolirani objekti in so namenjeni različni uporabi od proizvodnje, ogrevanih skladišč, pisarn do prodajnih in razstavnih prostorov. Sam proces od ideje do izvedbe je zahtevnejši kot pri šotorskih halah, za vse faze pa poskrbi usposobljena ekipa strokovnjakov.

Šotorske hale Schwarzmann X®

V 2019 so v podjetju razvili nov tip objekta, Schwarzmann X®, »hibridni« objekt, ki poleg videza ravne strehe združuje prednosti šotorskih in izoliranih hal. Kupci so ponujeno rešitev dobro sprejeli, od lansiranja so postavili že 62 objektov tega tipa.

Šotorske hale X® so montažni jekleni objekti prekriti s PVC membrano z izolirano streho, ki preprečuje kondenzacijo. Proces projektiranja je prilagojen enostavnejši izvedbi objekta, saj so vsi elementi konstrukcije že izdelani v fazi proizvodnje ter na lokaciji le še vijačeni v končno konstrukcijo objekta. Materiali in način izvedbe tako omogočajo hitrejšo postavitev od klasične zidane ali betonske gradnje. Razmeroma enostavna in cenejša je tudi priprava terena, saj v večini primerov zadošča pritrditev s kovinskimi sidri neposredno v asfaltno površino, betonski temelji pa niso potrebni.

Njihov projektni proces zajema vse faze od oblikovanja, projektiranja, izdelave in postavitve, kar omogoča, da se z objektom v celoti prilagodijo željam in potrebam investitorja.

Zaradi prilagodljivosti namenu in zasnovi po meri so poslovni objekti Schwarzmann prisotni v vseh panogah – od industrije in trgovine, do gospodarjenja z odpadki in letalstva. »Ekipo 130 strokovnjakov povezuje skupen cilj iskanja rešitev za prostorske potrebe rastočih podjetij, kupcem pa zagotavljajo celostno vodenje projekta od ideje do izvedbe, v dogovorjenem roku in po dogovorjeni ceni.«, poslanstvo podjetja predstavi Boštjan Bevec.

Tudi leto 2022 je podjetju prineslo odlične rezultate z 18 milijoni evrov ustvarjenih prihodkov. Novi referenčni objekti pa predstavljajo dobro popotnico za nadaljnjo rast in realizacijo večjih projektov v prihodnosti.

 

Schwarzmann d.o.o., 

Pristava 12a, SI-1355 Polhov Gradec, 

www.schwarzmann.eu