Boste zamenjali talno oblogo? Izbirate med parketom, laminatom ali vinilom?

Več o: KEMOPLAST D.O.O. na:

Parket

Izbiramo lahko med masivnim in večslojnim parketom. Med prvega prištevamo znani klasični parket ter lamelni parket. Njihove debeline so od 8 do 24 milimetrov. Pri večslojnem parketu pa razlikujemo med dvoslojnim in večslojnimi zlepljenimi parketi. Njihova debelina se giblje med 10 in 20 milimetri. Pohodni oziroma zgornji sloj parketa je iz masivnega lesa, njegova debelina pa vpliva na možno število naknadnih brušenj oziroma obnavljanj - pri vsakem brušenju se debelina zmanjša za en do dva milimetra.
Parket lahko položimo z lepljenjem na podlago ali pa ga položimo na podložno folijo - plavajoče polaganje. Zaščitimo ga z lakirnim ali oljnim premazom, ki pa ga je treba pogosto obnoviti z vzdrževalnim oljem. Nekatere vrste parketa oziroma lesa lahko položimo tudi na talno ogrevanje. Parket je topel tudi zato, ker kot naravni material zaradi boljših sposobnosti sprejemanja in oddajanja zračne vlage najbolje uravnava klimo v prostoru.

Laminat

Marsikdo se za laminatni parket odloči zato, ker je polaganje bolj preprosto, praviloma brez lepljenja, pa tudi brez brušenja in lakiranja. Plošče debeline od 6 do 12 milimetrov položimo na podlago, da se zmanjšajo neravnine na podlagi in ublaži zvok hoje. Glede na vzdržljivost se laminati delijo za majhno, srednjo in veliko obremenitev.
Laminatne plošče niso naravni material. Podobno kot parket reagirajo na vlažnost in toploto. Hoja po laminatu je trša, saj je material trši od parketa, pri tem pa občutimo vibriranje, če ni prilepljen na podlago.
Prednosti laminata so preprosto vzdrževanje, večja odpornost proti svetlobi, praske in obremenitve ter večja izbira barv in vzorcev.

Vinilne (PVC) talne obloge

Prednost vinila je veliko možnih vzorcev površin- od parketa, kamna, marmorja, keramike in tekstila do vrste vzorcev po oblikovalčevi domišljiji. Tudi pri PVC lahko izbiramo razrede obrabe oziroma jih rangiramo od domače do komercialne ali industrijske rabe. Medtem ko so tako imenovani homogeni vinili (PVC) sestavljeni iz enega sloja materiala, so heterogeni sestavljeni iz več različnih slojev z okrepljenim vrhnjim, tako imenovanim obrabnim slojem. Vinilne plošče se lahko polagajo na suha, trdna, gladka in ravna tla, kamor se polagajo z lepljenjem ali plavajočim polaganjem.
Nepropustnost za vodo med ploščami dosežemo z varjenjem stikov ali lepljenjem s posebnimi lepili. Tudi vinil - tako kot laminat in parket - se lahko polaga na talno ogrevanje, a s segrevalno obremenitvijo do okoli 28 stopinj Celzija.


KAKŠNE TALNE OBLOGE IZBRATI?

Parket je večno eleganten

Za pravilno izbiro parketa se je dobro posvetovati s strokovnjaki, ki jih v Kemoplastu v svojih razstavno - prodajnih salonih imamo in poznajo prednosti in slabosti različnih vrst lesa. Za bolj obremenjene dnevne prostore se izberejo trše vrste lesa, kot so hrast, akacija in oreh. Les s časom spreminja barvo, najbolj izrazito v začetnem obdobju, takoj po vgradnji. Ker je les naraven material, ni mogoče zagotoviti, da bo barvni odtenek lesa, ki ste ga izbrali, popolnoma enak dobavljenemu parketu.
Parket je lahko lakiran ali oljen. V Kemoplastovem programu boste našli parkete, ki jih ni treba premazovati ali polirati - velja za lakirane površine. V prodajnem programu boste našli tudi "tihe" in "zdrave" parkete. Tihi absorbirajo zvok, ki nastane v prostoru in izolirajo hrup proti spodnjim prostorom. Zdravi so antistatični, antibakterijski, antialergijski in zračni.

Laminat - konkurenca in nasprotje parketu

Čeprav velja za največjo konkurenco parketu, je laminat v nekaterih pogledih tudi njegovo pravo nasprotje. Je talna obloga narejena iz ostankov lesa, dodane pa so umetne mase. Ni ga treba brusiti in lakirati ter ga je enostavno vzdrževati. Laminati v našem prodajnem programu so vodilni v svetovni konkurenci in so odporni na udarce, praske in imajo zaščitene robove enako kot je zgornja plast laminata. Laminat je primeren za prostore s talnim gretjem.
Pod laminat je pametno položiti zaščitne folije in različne pene, ki znižajo glasnost laminata in so dober toplotni izolator.
V Kemoplastovem programu boste našli vse v razredu 32. Impressive Ultra (Quick-Step) pa tudi v razredu 33, ki ima tudi posebno zaščito HydroSeal za mokre prostore.

Vinilne talne obloge

Že desetletja so vinilne talne obloge najbolj prodajane talne obloge, ne le v Sloveniji, ampak tudi v svetu. Hit je zadnje čase LVT - Luxury vinyl tiles, ki so tako rekoč tla prihodnosti. Dobijo se v različnih dimenzijah, debelinah. Hoja je prijetna in tiha, vzdrževanje je enostavno. Mogoče jih je dobiti v različnih imitacijah lesa, kamna, metala.


Tekstilne plošče že dalj časa postajajo privlačne, predvsem za polaganje v javnih prostorih. Toplino, ki jo dajejo prostoru in paleta barv, ki jo omogočajo, olajšajo izbiro še tako zahtevnemu okusu. Tekstilne plošče prinesejo občutek udobja, znižujejo hrup in omogočajo mehak občutek pri hoji.

Več na www.kemoplast.si